Op weg naar vergelijkbare PROM data in de medisch-specialistische zorg

Patiënt gerapporteerde uitkomsten (PRO’s) worden steeds vaker door zorgverlener en patiënt als hulpmiddel in de spreekkamer gebruikt bij het Samen Beslissen over de best passende zorg.

Man met mondkapje kijkt mee op tablet zorgprofessional
Beeld: ©VWS

Om deze behandeluitkomsten, die er voor de patient toe doen, te krijgen, worden veel verschillende vragenlijsten gebruikt. Met als gevolg dat resultaten onderling niet vergeleken kunnen worden. De werkgroep Generieke PROMs van het programma Uitkomstgerichte Zorg heeft een advies uitgebracht hoe patiënt gerapporteerde uitkomsten wel landelijk eenduidig vergeleken kunnen worden.

Als een kernset patiënt gerapporteerde uitkomsten eenduidig en gestandaardiseerd uitgevraagd en geregistreerd worden, kunnen de resultaten landelijk vergeleken en hergebruikt worden. Bijvoorbeeld voor het maken van ‘patients-like-me’ uitkomstinformatie die kan worden gebruikt als hulpmiddel voor het gesprek in de spreekkamer en om van te leren en daar waar dat kan de zorg te verbeteren. Bijkomend voordeel is dat er minder registratielast is voor de professional en dat patiënten één soort vragenlijst kan worden voorgelegd.

De werkgroep generieke PROMs adviseert op een aantal generieke domeinen die voor alle specialismen gebruikt kunnen worden, patiënt gerapporteerde uitkomsten te meten. Met een bijbehorende selectie vragenlijsten (PROMs) kunnen de uitkomsten landelijk worden vergeleken. Dus over specialismen en patiëntengroepen heen. Uiteraard zijn de vragen in begrijpelijke taal opgesteld.

De set kan waar nodig worden aangevuld met aandoeningsspecifieke PRO(M)s. Door eenduidig te meten wordt registratielast bij patiënten en dokters geminimaliseerd en zijn er minder kosten en administratieve lasten voor ziekenhuizen. Bovendien dragen deze patiënt gerapporteerde uitkomsten bij aan het goede gesprek in de spreekkamer en het leren en verbeteren van zorg.

Verder adviseert de werkgroep generieke PROMs dat een belangrijke stap richting uitwisselbaarheid gezet kan worden door gebruik te maken van de meetinstrumenten van PROMIS of andere generieke PROMs die aan de PROMIS meetinstrumenten zijn gekoppeld met zogenaamde ‘crosswalks’. Crosswalks maken het mogelijk resultaten van dezelfde domeinen, uit verschillende vragenlijsten, vergelijkbaar te maken.

Lees meer over de werkwijze en de adviezen van de werkgroep generieke PROMs in de wetenschappelijke publicatie die daar onlangs over is verschenen in het tijdschrift Quality of Life Research.

Links

Wetenschappelijk artikel in Quality of Life Research