Samen beslissen voor een betere mondgezondheid!
Samen met je tandarts of mondhygiënist beslissen welke behandeling voor jou als patiënt de beste is. Dat is het doel van het project ‘Samen beslissen voor een betere mondgezondheid’. In dit project leren tandartsen en mondhygiënisten hoe ze het beste met patiënten in gesprek kunnen gaan.
Voor patiënten wordt een toegankelijke folder en video gemaakt. Het project start op 1 september 2023 en loopt tot 1 september 2025.
De samenwerking en uitvoering van het project ‘Samen beslissen voor een betere mondgezondheid!’ gebeurt binnen de opleidingen Tandheelkunde (Rijksuniversiteit Groningen) en Mondzorgkunde (Hanzehogeschool) in het UMCG-Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde (CTM), in 5 tandartspraktijken in en om Groningen en in het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde van het Martini Ziekenhuis. Er wordt daarbij samengewerkt met ervaringsdeskundigen die zelf laaggeletterd zijn (Taalambassadeurs Alfacollege). GGD-Groningen helpt de projectresultaten te verspreiden.
Vaker problemen met mondgezondheid bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden
Als patiënten bij de tandarts of mondhygiënist komen, valt het lang niet altijd mee om te overzien wat de behandelmogelijkheden zijn en wat het beste voor jou is als patiënt. Voor mensen die laaggeletterd zijn of beperkte gezondheidsvaardigheden hebben is dat vaak extra moeilijk.
In Nederland heeft 25% van de mensen beperkte gezondheidsvaardigheden. Zij hebben problemen met het begrijpen van informatie en het nemen van beslissingen over hun gezondheid. Hierdoor hebben ze vaker gaatjes en ontstoken tandvlees en vaker een kunstgebit. Door samen met patiënten te beslissen, kan de best passende behandeling worden gekozen. Patiënten krijgen betere kennis, meer zelfvertrouwen en meer vaardigheden om hun gebit te verzorgen en hun mond gezond te houden.
Doel van het project
Het doel van het project is het bevorderen van de mondgezondheid door het herkennen van beperkte gezondheidsvaardigheden en het toepassen van ‘Samen beslissen’ als vast onderdeel in gesprekken tussen (aankomende) mondzorgprofessionals, klinische docenten en patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden.
Mondzorgprofessionals en docenten worden getraind
In dit project worden (aankomende) mondzorgprofessionals en docenten van de opleidingen Tandheelkunde en Mondzorgkunde getraind. Ze leren beperkte gezondheidsvaardigheden bij mensen herkennen, begrijpelijk communiceren, de terugvertel-methode en ‘Samen beslissen’ toepassen in gesprekken. Hierbij worden zij ondersteund door praktijkobservatie, feedback en het uitwisselen van ervaringen in een terugkombijeenkomst.
Patiënten ontvangen vooraf een begrijpelijke informatiefolder en video met tips over samen beslissen en mondgezondheid, zodat zij zich beter kunnen voorbereiden op de afspraak. Hiernaast geven studenten, in samenwerking met de GGD, workshops voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden over ‘Samen beslissen’ en mondgezondheid in 5 Groningse stadswijken.
Verwachte projectresultaten
(Aankomende) mondzorgprofessionals passen competenties toe gericht op het herkennen van beperkte gezondheidsvaardigheden, begrijpelijke communicatie en ‘Samen beslissen’ in gesprekken met patiënten. De toepassing wordt geëvalueerd door praktijkobservatie en met vragenlijsten.
Patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden stellen meer vragen, beslissen vaker samen met mondzorgprofessionals, hebben positievere gesprekservaringen, betere gezondheidsvaardigheden en verbeterde gebitsverzorging. Dit wordt geëvalueerd door interviews, vragenlijsten en klinisch onderzoek.
Links
Centrum voor Tandheelkunde en mondzorgkunde
Subsidie voor Samen Beslissen in mondzorg