DICA kijkt samen vooruit met dynamisch dashboard

Het project ‘Samen Vooruitkijken’ van Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA) maakt het beter mogelijk om uitkomstinformatie te gebruiken om samen te beslissen over behandelingen bij endeldarmkanker, via een dynamisch dashboard.

Zorgprofessional kijkt met oudere dame op een laptop

Op een dynamisch dashboard wordt deze informatie zo weergeven dat patiënten en hun zorgverleners die gemakkelijk kunnen gebruiken.

Het project ‘Samen Vooruitkijken’ is een samenwerking tussen:

Databureau MRDM is de ontwikkelpartner van dit project.

Dynamisch dashboard

‘Samen Vooruitkijken’ heeft het mogelijk gemaakt om uitkomstinformatie te gebruiken voor het gesprek met de huisarts en de medisch specialist. Via een dynamisch dashboard kunnen zij uitkomsten vergelijken van soortgelijke patiënten bij verschillende behandelingen op basis van Real-World-Data. De opbrengsten van dit project zijn vastgelegd in een handboek en een e-learning. Zo kan de implementatie in andere ziekenhuizen worden gestimuleerd, en kan het dashboard gebruikt worden voor andere ziektebeelden.

Endeldarmkanker

Het dashboard is ontwikkeld voor patiënten met endeldarmkanker. Hiervoor zijn data gebruikt van de DCRA. Het gaat om een registratie van alle darmkankeroperaties in Nederland. Op basis van deze data maakt het dashboard bijvoorbeeld inzichtelijk welke complicaties er zijn opgetreden, hoe lang de opnameduur was, en of er binnen 90 dagen heropnames waren. Via filters kunnen de gegevens worden geselecteerd van de voor de patiënt relevante groep. Filteropties zijn onder meer:

  • leeftijd
  • geslacht
  • Body Mass Index (BMI)
  • fysieke conditie vóór de operatie
  • kenmerken van de tumor

Daarnaast toont het dashboard informatie uit vragenlijsten die patiënten zelf hebben ingevuld (PROMs).

Chirurgen, verpleegkundigen en patiënten hebben feedback gegeven op het concept-dashboard. Zo verbeteren we het dashboard doorlopend met inbreng vanuit verschillende perspectieven.

Implementatiehandboek

Naast de ontwikkeling van het dashboard, is een implementatiehandboek opgesteld. Het implementatiehandboek licht het gebruik van het dashboard toe. Dit boek kan gebruikt worden door andere ziekenhuizen en voor uitbreiding naar andere ziektebeelden.

Pilot

Tijdens een pilot zijn het dashboard en het handboek in ziekenhuizen getest om hiermee in kaart te brengen op welk moment uitkomstinformatie het beste in het zorgproces kan worden opgenomen. En hoe die informatie in de spreekkamer zinvol kan worden ingezet.

Structurele en duurzame inbedding

Na dit project blijft het dashboard landelijk beschikbaar. Het dashboard is zo ingericht dat het ook voor andere ziektebeelden gebruikt kan worden. Het beheer van het dashboard wordt opgenomen in de DICA-cyclus. Zo is die cyclus verzekerd van een up-to-date dataverzameling, verwerking en rapportage van de samenwerking tussen arts en patiënt.

Ervaringsverhaal

Codman Patients kijkt voorbij de operatie

Links

Webinar/handboek ‘Aan de slag met Codman Patients’

Voorloper: ‘De juiste cijfers voor je neus bij samen beslissen in de spreekkamer’ (Qruxx)

‘Data gebruiken om samen vooruit te kijken’ (Linnean)

Project 'Samen Vooruitkijken' (ZiN)

Meer artikelen

Bekijk meer artikelen over het thema ICT en toegankelijkheid