Individuele voorspelling over effect looptherapie dankzij KomPas

KomPas is een interactieve tool voor mensen met Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) en genereert een individuele voorspelling over het effect van looptherapie en leefstijlbegeleiding. De cliënt en fysiotherapeut kunnen deze informatie bespreken en samen besluiten over de behandeling.

Wat is PAV?

PAV is vaatvernauwing in de beenslagaders door slagaderverkalking. Claudicatio intermittens (etalagebenen) komt het meest voor. Mensen met PAV krijgen als behandeling eerst looptherapie met leefstijlbegeleiding. Pas daarna is meer ingrijpende behandeling mogelijk. De looptherapie volgt de adviezen uit behandelrichtlijnen. Maar er is nog maar weinig aandacht voor gezamenlijke besluitvorming.

KomPas bij PAV

Het doel van dit project is het optimaliseren van de looptherapie voor patiënt en therapeut, door te ondersteunen bij gezamenlijke besluitvorming om het behandeltraject invulling te geven. Dit is gedaan door de ontwikkeling en implementatie van het KomPas. Het KomPas is een online hulpmiddel dat gepersonaliseerd inzicht geeft in het te verwachten resultaat van therapie voor de individuele patiënt. Met behulp van het KomPas worden therapeuten en patiënten ondersteund in het maken van gezamenlijke beslissingen om zo de zorg te personaliseren en optimaliseren.

Resultaat

Het grootste resultaat van het project is de landelijke invoering van het KomPas. Daardoor kunnen alle PAV-patiënten in Nederland een persoonlijke voorspelling krijgen. Een grote groep patiënten kan het KomPas gebruiken. In de afgelopen 2 jaar kregen we veel enthousiaste reacties van therapeuten en patiënten. Zij vinden het KomPas van toegevoegde waarde.

Persoonlijke voorspelling met impact

Therapeuten verzamelen al jarenlang data van hun patiënten in de praktijk. Het KomPas is een heel mooi voorbeeld van de vruchten die je als therapeut en patiënt kunt plukken van de inspanningen om informatie gestructureerd te verzamelen. Al een paar duizend patiënten hebben een persoonlijke voorspelling gezien en dit aantal neemt dagelijks toe. De grote impact van het KomPas is mede te danken aan de manier waarop het netwerk Chronisch ZorgNet is georganiseerd. Dit helpt om overal in Nederland het KomPas goed te laten landen in de praktijk. Denk bijvoorbeeld aan gestructureerde dataverzameling, leren van het werkveld, verspreiden van kennis via de bestaande trainingsmogelijkheden. Er is veel in het netwerk geïnvesteerd om het te krijgen waar het nu is: een landelijk goed georganiseerd kwaliteitsnetwerk.

Samenwerking

Het project is uitgevoerd als samenwerkingsverband van:

  • Chronisch ZorgNet;
  • de afdeling IQ healthcare van het Radboudumc;
  • Harteraad;
  • de University of Colorado.

Alle partijen zijn in alle projectfasen betrokken geweest.

Ervaringsverhaal

Lees meer over dit project in het ervaringsverhaal: Met KomPas stap voor stap minder last van etalagebenen.

Etalagebenen KomPas

Video Etalagebenen KomPas

Bekijk de video Etalagebenen KomPas

Links

KomPas

Meer projecten