Beperkte gezondheidsvaardigheden
30% van de mensen heeft moeite met het vinden, begrijpen en gebruiken van informatie over gezondheid. We willen dat alle patiënten gebruik kunnen maken van uitkomstgerichte zorg, en daarom hebben we in alle thema’s van het programma speciale aandacht voor beperkte gezondheidsvaardigheden.
Toolkit Gezondheidsvaardigheden
Voor zorgverleners en andere medewerkers van ziekenhuizen en klinieken bestaat de Toolkit Gezondheidsvaardigheden. Hierin vind je veelgestelde vragen, concrete checklists en andere hulpmiddelen.
Training Gezondheidsvaardigheden voor ziekenhuizen en klinieken
Wat zijn gezondheidsverschillen en gezondheidsvaardigheden? En hoe kun je daar als ziekenhuis mee omgaan? Het Programma Uitkomstgerichte Zorg organiseert samen met Pharos online inspiratie- en aan-de-slag-sessies om ziekenhuizen te helpen met deze thema’s en vragen.
Kennismodule Gezondheidsvaardigheden voor patiëntenorganisaties
Samen met Pharos en PGOsupport heeft het programma Uitkomstgerichte Zorg een kennismodule ontwikkelt voor patiëntenorganisaties. De kennismodule leert patiëntenorganisaties hoe ze mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden kunnen bereiken, betrekken en vertegenwoordigen. Bekijk de online module Gezondheidsvaardigheden (60 min.) op de website van PGOsupport.
Beperkte gezondheidsvaardigheden en deelprojecten
Ook binnen de overige thema’s en deelprojecten besteden we specifieke aandacht aan samen beslissen en beperkte gezondheidsvaardigheden. Bijvoorbeeld binnen deelproject Scholing en Opleiding, maar ook bij deelproject Leren van elkaar – patiënten. Ook de landelijke Campagne Samen Beslissen gebruikt eenvoudige taal en concrete tips. De producten zijn getest door mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.
Beperkte gezondheidsvaardigheden en Inzicht in uitkomsten
Ook bij het thema Inzicht in uitkomsten is aandacht voor beperkte gezondheidsvaardigheden essentieel. De vragenlijsten in het kader van Patient Reported Outcome Measures (PROMs) moeten begrijpelijk zijn. Vragenlijsten worden beoordeeld op geschiktheid voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Dit gebeurt aan de hand van criteria; een sneltest. Aanvullend krijgen projectmedewerkers training en advies over het belang van geschiktheid van vragenlijsten en het gebruik van de sneltest. Ook ontvangen werkgroepleden (zoals zorgverleners en patiëntvertegenwoordigers) informatie hierover via ingesproken presentaties.
Snel naar
- Observatielijst laaggeletterdheid
- Vragenlijst nulmeting laaggeletterdheid
- Toolkit Gezondheidsvaardigheden
- Samen beslissen
- Inzicht in uitkomsten
- Praktijkvoorbeelden
- Evaluatieverslag Beperkte Gezondheidsvaardigheden