Samen beslissen bij eierstokkanker

Op World GO day, vorige week maandag 20 september, werd wereldwijd extra aandacht gevraagd voor gynaecologische kanker, waaronder eierstokkanker. Het ZorgKeuzeLab ontwikkelde de keuzehulp eierstokkanker, om patiënten en zorgverleners te ondersteunen in een goed gesprek over samen beslissen.

Zorgprofessionals lopen door de gang

Eierstokkanker

In Nederland krijgen elk jaar zo'n 850 vrouwen de diagnose uitgezaaide eierstokkanker. Vaak wordt dit pas ontdekt als de ziekte al is uitgezaaid. De standaard behandeling bij vrouwen met eierstokkanker in een gevorderd stadium, is een combinatie van chemotherapie en een operatie. De volgorde is variabel en de overleving verschilt. Persoonlijke levenswensen van de patiënt spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de volgorde van de behandelingen of bij de keuze geen anti-kankerbehandeling te doen.

Ontwikkeling keuzehulp eierstokkanker

Gynaecoloog-oncologen Anne van Altena en Roy Kruitwagen namen in 2017 vanuit de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) een initiatief voor het ontwikkelen van de keuzehulp, samen met ZorgKeuzeLab

Ervaringen

De ervaringen van gynaecoloog-oncologen zijn positief. Ze geven aan dat patiënten de informatie in de keuzehulp toegankelijk en begrijpelijk vinden. Ook merken zorgverleners dat het patiënten structuur biedt om weloverwogen te bepalen wat zij belangrijk vinden voor het vervolg.

Lees meer over de keuzehulp eierstokkanker op ZorgKeuzeLab.nl.

Alle artikelen

Bekijk meer artikelen over het thema Samen beslissen