Evaluatieverslag Beperkte Gezondheidsvaardigheden in Uitkomstgerichte Zorg
Het programma Uitkomstgerichte Zorg heeft verschillende activiteiten en materialen beschikbaar om meer aandacht te krijgen voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. We willen namelijk dat alle patiënten in de medisch-specialistische zorg gebruik kunnen maken van Uitkomstgerichte zorg.
In dit evaluatieverslag beschrijft en evalueert Pharos de uitgevoerde activiteiten. De belangrijkste aanbeveling is de ontwikkelde materialen gebruiken.
Uitkomstgerichte zorg voor iedereen
Toegankelijke en begrijpelijke informatie is voor iedere patiënt van belang om goede keuzes te maken in de spreekkamer. In Nederland heeft 25% van de bevolking beperkte gezondheidsvaardigheden. Dat betekent dat zij moeite hebben met vinden, begrijpen en toepassen van informatie over zorg en gezondheid. Het is vooral deze groep mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden die een grotere kans lopen op minder goede uitkomsten van zorg. Tegelijkertijd zijn ze minder goed of niet vertegenwoordigd in de uitkomstinformatie, omdat zij vaker een vragenlijst niet goed begrijpen, niet kunnen vinden en dus niet invullen.
Activiteiten vanuit het programma
Vanuit het programma is een Toolkit Gezondheidsvaardigheden voor organisaties beschikbaar. Er zijn online inspiratie-en-aan-de-slagsessies voor ziekenhuizen en klinieken. Ook is er een kennismodule voor patiëntenorganisaties. Daarnaast is er bij de ontwikkeling van onder andere de campagne Samen Beslissen, scholingsmaterialen en uitkomstensets specifiek aandacht besteed aan beperkte gezondheidsvaardigheden.
Gebruik de ontwikkelde materialen
De belangrijkste aanbeveling op basis van de evaluatie is inzetten op het gebruiken van de ontwikkelde materialen. Daarbij is het belangrijk om aan te sluiten op kritische momenten, zoals het beslissen over een behandeling, opname voor een operatie en ontslag uit ziekenhuis of kliniek. Het is van belang dat ziekenhuizen en klinieken concreet aan de slag gaan; klein beginnen en van daaruit doorontwikkelen. Al doende leren en al lerende doen.